Metro - Urban Rail

Κολόνες - Columns


Τίτλος: Κολόνες
Θέση: Προαύλιο στο Ξεν/χείο Hilton, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 46
Έτος Κατασκευής: 1978 - 2006
Υλικό Κατασκευής: Αλουμίνιο
Καλλιτέχνης: Γιάννης Παρμακέλης

Η γλυπτική σύνθεση, μνημειακών διαστάσεων, αποτελείται από 4 ολόγλυφες κολόνες. Είναι σπονδυλωτές, με διαφορετικό αριθμό σπονδύλων η κάθε μία, και διαφορετικού ύψους. Φέρουν βαθιές αυλακώσεις σε όλο το μήκος τους, θυμίζοντας τις ραβδώσεις των αρχαίων κιόνων.
 
Το έργο ανήκει στη σειρά «Μηχανικά», την οποία ο καλλιτέχνης δούλευε για περίπου 30 χρόνια. Τοποθετήθηκε στον υπαίθριο χώρο του ξεν/χείου Hilton μετά το 2004, οπότε και ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνισή του.
 
Ο Γιάννης Παρμακέλης, (Ηράκλειο Κρήτης, 1932) είναι Έλληνας γλύπτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιάννη Παππά. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Δίδαξε στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη, στη Σχολή Ζωγραφικής Βακαλό, καθώς και στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2011 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καταλαμβάνοντας την έδρα Γλυπτικής, στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.
 
Η γλυπτική του, σε μέταλλο κατά κύριο λόγο, έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, με σύγχρονες, αφηρημένες, εξπρεσιονιστικές και γεωμετρικές μορφές. Ο Παρμακέλης έχει παρουσιάσει γλυπτά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το έργο του περιλαμβάνει και αρκετές υπαίθριες συνθέσεις. Δημιουργίες του υπάρχουν σε διάφορα μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.


Φωτογράφος: Έλση Καΐλη