Metro - Urban Rail

Νέα Γενιά ΙΙ - New Generation II


Τίτλος: Νέα Γενιά ΙΙ
Θέση: Προαύλιο στο Ξεν/χείο Hilton, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 46
Έτος Κατασκευής: 1985
Υλικό Κατασκευής: Σίδερο επιχρωματισμένο
Καλλιτέχνης: Κώστας Κουλεντιανός

Δυναμικό έργο, που αναπτύσσεται κατακόρυφα στο χώρο. Σε μία λεπτού πάχους κολόνα στηρίζεται η σύνθεση από μεταλλικές πλάκες, οι οποίες αφήνουν μεταξύ των κενά. Αυτό επιτρέπει τη διέλευση του φωτός μέσα από το έργο και αφήνει το οπτικό πεδίο ανεμπόδιστο. Τοποθετήθηκε στον υπαίθριο χώρο του ξεν/χείου Hilton μετά το 2004, οπότε και ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνισή του.
 
Ο Κώστας Κουλεντιανός (Αθήνα, 1918 - Αρλ, 1995) ήταν Έλληνας γλύπτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τους Θωμά Θωμόπουλο, Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρο. Το 1945, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, πήγε στο Παρίσι, όπου τελικά εγκαταστάθηκε.
 
Το 1962 έκανε την πρώτη του σημαντική ατομική έκθεση στην Galerie de France. Ταυτόχρονα άρχισε να συνεργάζεται με αρχιτέκτονες, φτιάχνοντας μεγάλα γλυπτά ή ανάγλυφα για δημόσιους χώρους. Το μέταλλο έγινε το κατεξοχήν υλικό της γλυπτικής του, η οποία ήταν ανθρωπομορφική μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950. Μετά πέρασε στις αφηρημένες φόρμες. Τα «βιδωτά» γλυπτά, συχνά μεγάλων διαστάσεων από βαμμένο μέταλλο, θα χαρακτηρίσουν τη μετέπειτα δουλειά του. Η τεχνική αρτιότητα και η δυναμική ισορροπία των μορφών κυριαρχούν σε όλο του το έργο. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και συμμετείχε σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Το 1984 τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του «Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων».

Φωτογράφος: Έλση Καΐλη