Metro - Urban Rail

Εδουάρδος Σάουμπερτ - Eduard Schaubert



Τίτλος έργου: Εδουάρδος Σάουμπερτ
Θέση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων οδός Ακαδημίας (προαύλιο)
Έτος Κατασκευής: Αχρονολόγητο
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Καλλιτέχνης: Φάνης Σακελλαρίου

Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία τοποθέτησης της προτομής στην περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Ίσως αυτό να έγινε στα χρόνια της Δικτατορίας, δεδομένου ότι άλλαξε η χρήση του κτηρίου (από Δημοτικό Νοσοκομείο, σε Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων) και τοποθετήθηκαν και άλλα γλυπτά στον ίδιο χώρο. Το γεγονός επίσης ότι το 1973 τοποθετήθηκε στον ίδιο χώρο η προτομή του Σταμάτη Κλεάνθη, που φιλοτέχνησε ο ίδιος γλύπτης, οδηγεί στην υπόθεση ότι πρόκειται για μια παραγγελία που περιελάμβανε τη φιλοτέχνηση και των δύο προτομών. Στη βάση της πρόσοψης υπάρχει η επιγραφή: «ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΑΟΥΜΠΕΡΤ». Στην αριστερή πλευρά της βάσης υπάρχει η επιγραφή: «ΓΛΥΠΤΗΣ Φ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ».

Τη μαρμάρινη προτομή του Έντουαρντ Σάουμπερτ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φάνης Σακελλαρίου (1916 – 2000), ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μνημειακής γλυπτικής στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, με σπουδές γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και επιπρόσθετες σπουδές στη ζωγραφική, την αισθητική, την ανατομία και την ιστορία της τέχνης. Ο Σακελλαρίου, πριν από τον πόλεμο το 1940, πήρε μέρος σε πολλές πανελλήνιες εκθέσεις και απέσπασε ενθουσιαστικές κριτικές για τα έργα του («Βοσκός Αρκαδίας», «Αναπαυόμενος Έφηβος», «Κόρη σε ρεμβασμό»). Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, έπαθε ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή, ενώ το εργαστήρι του και πολλά από τα έργα του καταστράφηκαν με τους βομβαρδισμούς. Μεταπολεμικά ταξίδεψε στο Παρίσι, τη Ρώμη και τη Φλωρεντία, όπου εξειδικεύτηκε στην οργάνωση μουσειακών εκθέσεων και στις τεχνικές της παντογραφίας και χαλκοχυτικής για τη δημιουργία μεγάλων μνημειακών έργων. Το έργο του εκτίθεται σε δημόσιους χώρους, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Σακελλαρίου πέθανε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 2000, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Έντουαρντ Σάουμπερτ (γερμ. Eduard Schaubert) (1804 - 1860) ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας που έδρασε στην νεοσύστατη Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Σχεδίασε το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, του Πειραιά και της Ερέτριας. Πήρε μέρος σε αρχαιολογικές έρευνες. Το 1825 περίπου άρχισε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στην Βασιλική Τεχνική Ακαδημία του Βερολίνου από όπου αποφοίτησε το 1829. Στην Ελλάδα ήρθε το 1830 και παρέμεινε είκοσι χρόνια. Ο Σάουμπερτ και ο Κλεάνθης πήγαν μαζί στην Αίγινα όπου έμενε τότε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, και εκεί άρχισαν να κατασκευάζουν αποθήκες και νοσοκομεία. Το 1831 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Εκεί έκτισαν ένα μικρό σπιτάκι, την «Μικρή Ακρόπολη», το οποίο έκανε τόσο καλή εντύπωση στους Αθηναίους, που το διάλεξαν ως κατάλληλο για την εορτή των εγκαινίων του Πανεπιστημίου το 1837. Διετέλεσε διευθυντής της Αρχιτεκτονικής Υπηρεσίας Αθηνών, όπου εκπόνησε σχέδια για την ανοικοδόμηση των Αθηνών και του Πειραιά, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας όλης της χώρας και σύμβουλος του Υπουργείου των Εσωτερικών. Το 1843 μετά την απόλυσή του, με αφορμή την καταφορά εναντίον όλων των ξένων, έμεινε ως ιδιώτης και προσλήφθηκε ως υπάλληλος από το Βασιλικό Μουσείο του Βερολίνου στην Αθήνα για να υποστηρίζει τις ανασκαφές. Μετά και από αυτήν την εργασία παρέμεινε στην Αθήνα και συμμετείχε στην αναστύλωση της Ακρόπολης και στην ανέγερση των ανακτόρων. Τελικά εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1850 και επέστρεψε στο Μπρέσλαου, όπου και πέθανε το 1860.


Φωτογράφος: Έφη Δουβόγιαννη