Metro - Urban Rail

Jose de San Martin



Τίτλος έργου: Jose de San Martin
Θέση: Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Αθήνα
Έτος Κατασκευής: Αχρονολόγητο
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Jose Fioravanti

Η προτομή είναι δωρεά της πρεσβείας της Αργεντινής στο Δήμο Αθηναίων και απεικονίζει τον Εθνικό ήρωα της χώρας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την 26η Μαΐου 1965. Εδράζεται σε ψηλό βαθμιδωτό βάθρο (ύψος 3μ.) από γκριζοπράσινο μάρμαρο. Στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης της προτομής βρίσκεται η εγχάρακτη υπογραφή του γλύπτη: «JOSE FIORAVANTI». Στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει η εγχάρακτη η επιγραφή: «JOSE DE SAN MARTIN 1778 – 1850 PROCER ARGENTINO LIBERTO PUEBLOS». «ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΛΑΩΝ». Πιο κάτω υπάρχει μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία τοποθετήθηκε μεταγενέστερα (το έτος 2010). Τούτη η πλάκα αναγράφει τα εξής:«LA EMBAJADA DE LA REPUBLICA ARGENTINA EN HOMENAJE AL LIBERTADOR GENERAL DON JOSE DE SAN MARTIN EN EL ANO DEL BICENTENARIO 1810 – 2010». «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗN ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ JOSE DE SAN MARTIN ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 1810 – 2010». Κάτω από την πλάκα είναι χαραγμένα τα λόγια: «HOME NAJE DEL INSTITUTO ARGENTINO DE CULTURA HELENIC» «ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Ο γλύπτης Jose Fioravanti (1896 – 1977), ήταν βραβευμένος με το χρυσό μετάλλιο γλυπτικής στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937.

O Jose de san Martin (1778 - 1850) υπήρξε στρατιωτικός και εθνικός ήρωας της Αργεντινής. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά της Ισπανικής κυριαρχίας και ηγήθηκε της επανάστασης στη Νότια Αμερική. Με το στρατό του, διέσχισε τις Άνδεις (1817 – 1818), πολέμησε στη Χιλή και απελευθέρωσε το Περού το 1821. Πέθανε στη Γαλλία.
 
Φωτογράφος: Καλλιόπη - Κωνσταντίνα Τζούμα