Metro - Urban Rail

Γιάννος Κρανιδιώτης - Giannos Kranidiotis


Τίτλος: Γιάννος Κρανιδιώτης
Θέση: Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 1
Έτος Κατασκευής: 2001
Υλικό Κατασκευής: Ορείχαλκος
Καλλιτέχνης: Αναστάσιος Κρατίδης

Η προτομή βρίσκεται στο προαύλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Η βάση είναι κυλινδρική και φέρει το όνομά του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 6 Νοεμβρίου του 2001 από τον τότε Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.
 
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης (Λευκωσία,1947 - 1999) ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός.
 
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, για το Κυπριακό. Το 1994 διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής ενώ το 1999 ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Βρήκε τραγικό θάνατο στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα, καθώς μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.
 
Ο Αναστάσιος Κρατίδης (1965) είναι Έλληνας γλύπτης, με σπουδές στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Τιφλίδας (1987-1993). Έχει κερδίσει και διακριθεί σε πολλούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Φωτογράφος: Έλση Καΐλη